Ciasto z jabłkami (jabłecznik). Przepis pełen wspomnień.

Ciasto z jabłkami (jabłecznik) (1) Uwielbiam jabłeczniki, a ten z tego przepisu w szczególności. Dlaczego? No cóż… niby zwykłe, choć zapewniam Was wyjątkowo smaczne ciasto z jabłkami… A ile wiąże się z nim wspomnień…

Wiele lat wstecz… kuchnia… tata siedzący na krześle i obierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach… jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę z dumą, bo to moje pierwsze ciasto, przy którym tak dzielnie pomagałam 🙂

Dziś, to ja jestem mamą. Dziś, to moja córeczka miksuje i biega wokół piekarnika wyczekując swojego dzieła. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, a ile w nim radości i wspomnień. Również wspomnień związanych z tymi, których z nami już nie ma…

To ciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała takie piękne wspomnienia. I z myślą o mamie i siostrze, by przypomniały sobie dawne chwile podczas jego jedzenia. Takie ciasto jest dobre na każdy dzień, jest odpowiedzią na każdy kryzys i zwątpienia. W tym cieście kryje się miłość, która zawsze była w moim domu.

* przepis z rodzinnego zeszytu z moim zmianami

Ciasto z jabłkami (jabłecznik) (3)Ciasto z jabłkami (jabłecznik). Przepis pełen wspomnień.Ciasto z jabłkami (jabłecznik) (2)* przepis brał udział w konkursie Delecta

Ciasto z jabłkami (jabłecznik). Przepis pełen wspomnień.
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na tortownice 24 cm)
  2. 200 g margaryny/masła
  3. około 8 mniejszych jabłek
  4. 200 g cukru
  5. 170 g mąki pszennej
  6. 30 g mąki ziemniaczanej
  7. 3 jajka L
  8. około 8 g cukru o smaku cytrynowym (1/2 opakowania)
  9. 1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  10. 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski.
  2. Miękką margarynę (masło) miksujemy dokładnie z cukrem, cukrem cytrynowym i jajkami.
  3. Następnie dosypujemy powoli (ciągle miksując) obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą do szarlotki.
  4. Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i odsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Między porcjami ciasta będą przerwy, tak zostawiamy.
  5. W porcje ciasta wbijamy gęsto jabłka. Dzięki temu nasze ciasto zaczyna się rozchodzić i wypełniać całą tortownicę.
  6. Ciasto (najeżone jabłkami, jak na zdjęciu) wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasz jabłecznik pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony od rodzaju użytych jabłek).
  7. Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*