Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób

Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób Moi drodzy na Waszą prośbę podaję Wam szybki sposób na chrupiącą smażoną rybę. Cały sekret tkwi w dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie.

Wesołych Świąt

Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby)

  • płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby
  • jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej
  • przyprawa do ryb
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • słodka czerwona papryka
  • olej do smażenia – u mnie Woj-len

Przygotowanie:

Ryby należy wcześniej rozmrozić, ja swoje zostawiłam na noc.

Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół.

Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję 3/4 płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 2 szczypty przyprawy do ryb, czarny mielony pieprz (więcej) i odrobinę soli – ale dodajcie wg gustu; gdy mieszanka się skończy robię nową).

Każdy kawałek ryby maczamy w mące pszennej, później w mieszance jajecznej, a na końcu obtaczamy w mieszance mąki kukurydzianej  i bułki tartej.

Smażymy na mniejszej ilości oleju na złoto.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*