Zupa krem z brokułów. Jesienią w mojej kuchni królują rozgrzewające zupy krem. Pyszne, proste w przygotowaniu. Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję. Zupa krem z brokułów powstaje z kilku prostych składników. Mając wcześniej przygotowany bulion warzywny jest, to naprawdę szybka propozycja obiadowa. Krem brokułowy, który Wam dziś proponuję ma przyjemny, łagodny smak. Gęstość zupy zależy od indywidualnych upodobań. Tu wystarczy dodać więcej lub mniej bulionu.
Zupa krem z brokułów wspaniale smakuje sama pita z kubeczka lub z dodatkami. U mnie najczęściej jest to groszek ptysiowy. Zupę podaję też np. w towarzystwie grissini lub domowych grzanek. Dla osób szukających ciekawych smaków zupę można podać z porcją podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych.
Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 średnia cebula
- 100 g śmietanki 30%
- 500-600 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie mięsnego)
- 2 łyżki masła klarowanego – do nabycia w Kuchnie Świata
- do smaku: sól, pieprz i opcjonalnie cukier
Propozycja podania: groszek ptysiowy, grzanki lub grissini – to moja wersja – zupę przelewam do kubeczka i zjadam przegryzając grissini z pomidorami i bazylią (do nabycia w Kuchnie Świata)
Przygotowanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Łodygi obieramy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Składniki z patelni przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować naszą zupę (wraz z masłem).
Dodajemy brokuły i całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Po czym gotujemy całość jeszcze około 20 minut pod przykryciem.
Całość miksujemy blenderem. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i ewentualnie cukrem (mała szczypta). Mieszamy/miksujemy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.
Smacznego