Ziemniaki jak z ogniska – pieczone ziemniaki

Ziemniaki jak z ogniska – pieczone ziemniaki Ziemniaki z ogniska, to wspomnienie mojego dzieciństwa i wykopków u babci. Zawsze p skończonych wykopkach przygotowywaliśmy takie ziemniaki. Jedliśmy je same (jeszcze na polu) lub z masłem i solą w domu. Uwielbiam je. Dziś mam dla Was przepis na pieczone ziemniaki, które smakują jak ziemniaki z ogniska. Pyszna, chrupiąca, odchodząca skórka. Miękki środek. O to właśnie chodziło. Uwielbiam ten przepis i polecam go i Wam.

Składniki:

  • 18 średnich ziemniaków – nie ważyłam ich 😉
  • 6 łyżek mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 2 płaski łyżki soli
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy. Pamiętając, że pieczemy je razem ze skórką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W płaskim talerzu lub misce mieszamy mąkę z solą i przyprawami.

Jeszcze mokre ziemniaki obtaczamy w mieszance mąki z przyprawami.

Ziemniaki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są dobrze upieczone mamy pyszną, chrupiącą, lekko odchodzącą skórkę i miękki środek.

Takie pieczone ziemniaki jemy same, z masłem i solą, w towarzystwie ulubionego sosu (u mnie czosnkowy) lub podajemy jako dodatek do innych dań.

Smacznego

3 comments

Dodaj komentarz