Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu
Lubicie pieczone ziemniaki? My uwielbiamy. To jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki. Pokrojone na małe kawałki i obtoczone w prostych, popularnych przyprawach, które znajdziecie w każdej kuchni. Takie ziemniaki przygotowuje się naprawdę szybko. Pokochały je nawet moje maluchy. Ziemniaki w takiej wersji dość szybko się pieką. Są idealnym dodatkiem do wielu dań, np. do panierowanych kotletów lub domowych nuggetsów. Można je też śmiało podawać same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Szukasz innego przepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska?
Do czego podawać pieczone ziemniaki?
Pieczone ziemniaki to dodatek dość uniwersalny. Można je podawać praktycznie do każdego mięsa. Świetnie sprawdzają się też jako danie samodzielne lub w towarzystwie różnych surówek czy domowych sosów. Ja najczęściej podaję takie pieczone ziemniaczki w towarzystwie domowych nuggetsów. Świetny duet. Przepis na domowe nuggetsy jak z mcdonalda znajdziecie oczywiście na moim blogu. Wystarczy wpisać hasło „nuggetsy”. Pojawią się wam różne przepisy na ten popularny przysmak, od klasycznych smażonych, aż po zdrowszą wersję z piekarnika. P.s. Chodzicie czasem do tej popularnej sieciówki, gdzie podawane są pyszne nuggetsy? Nam się zdarza, choć rzadko. Raczej przy okazji różnych wyjazdów. Znacie aktualne ceny? Zainteresowanych odsyłam na stronę: https://kb.pl/porady/cennik-mcdonald-zobacz-ceny-z-menu-w-popularnej-sieci-fastfood/ Może się przydadzą 😉 Choć ja jednak polecam przygotować różne szybkie smakołyki w domu 😉
Jakie ziemniaki wybrać do pieczenia?
Bardzo często pada pytanie o to, które ziemniaki najlepiej wybrać do pieczenia? Generalnie wyróżnia się trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C. Typ A najlepiej sprawdza się do sałatek, zup, zapiekanek i smażenia. Ziemniaki te nie rozgotowują się, mają zwartą strukturę, dzięki czemu dobrze się je kroi. Najpopularniejsze odmiany zaliczane do typu A to: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord itd. Typ C charakteryzuje ziemniaki mączyste. Takie ziemniaki dobrze sprawdzają się do przyrządzenia puree czy placków ziemniaczanych. ajpopularniejsze odmiany ziemniaków zaliczanych do tej grupy to: Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B. To najbardziej popularne ziemniaki. Sprawdzą się też do sałatek, zapiekanek czy zup. Choć najczęściej przygotowujemy z nich tzw. ziemniaki z wody. Najpopularniejsze odmiany to między innymi: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victori.. Upieczone ziemniaki nie będą zbyt twarde, a jednocześnie nie będą się łatwo rozpadać.
Jak przygotować pieczone ziemniaki? Prosty przepis.
Przepis na pieczone ziemniaki jest naprawdę prosty i tani. Wystarczy mieć w domu ziemniaki, olej i kilka przypraw. Pamiętajcie, że dodane przyprawy możecie zawsze lekko zmienić. Każdy ma inny gust. Może się też zdarzyć, że któreś przyprawy akurat nie macie w swoich kuchennych szafkach. W takim wypadku można ją czymś zastąpić. W kuchni warto eksperymentować. Zawsze do tego zachęcam 🙂 Moje przepisy traktujcie jako bazę i nie bójcie się ich modyfikować pod własny gust i smak 🙂
Składniki:
- około 1,5 ziemniaków
- 3 łyżki oleju lub delikatnej oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- około 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka soli (można dać ciut więcej lub dosolić ziemniaki wg gustu przed podaniem)
Przygotowanie:
Przygotowujemy szybką „marynatę” do ziemniaków. Do małej miseczki wlewamy olej lub delikatną oliwę z oliwek. Dodajemy wybrane przyprawy, tu: granulowany czosnek, słodką czerwoną paprykę, czarny mielony pieprz, majeranek i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza „marynata” do ziemniaków jest gotowa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy w zimniej wodzie. Przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ziemniaki polewamy naszą „marynatą” i wszystko dokładnie mieszamy, by nasza marynata pokryła każdy kawałek ziemniaka.
Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczmy ziemniaczki najpierw przez 25 minut bez termoobiegu, a potem kolejne 20-25 minut z termoobiegiem. Podczas pieczenia warto przemieszać nasze ziemniaki.
Uwaga! Stopień zarumienienia ziemniaków zależy od naszym upodobań. Jeśli wolicie mocniej chrupiące i bardziej rumiane ziemniaczki pieczcie chwilę dłużej.
Tak przygotowane ziemniaki podajemy same lub jako dodatek do innych dań. Doskonale smakują też w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego.
Smacznego