Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Ciasto, które powstało pod wpływem chwili z dostępnych w domu składników. Pyszne i proste w przygotowaniu. A do tego pięknie prezentuje się na stole. Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką. Idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Spróbujcie 🙂
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mączki kokosowej* z Magia Kuchni
- 175 g masła lub margaryny
- 3 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru
*zamiennie zmielone wiórki kokosowe
Na krem:
- 340 g półtłustego twarogu
- 300 ml zimnej śmietanki 30%
- 3,5 łyżki cukru pudru z Magia Kuchni
- 10 malin
Galaretka:
- 160 g galaretki cytrynowej – użyłam z Magia Kuchni
- 800 ml wody
- morele z puszki z Magia Kuchni
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy będziemy je dodawać powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko łyżką.
Do miski ze składnikami wbijamy 3 jajka, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy składniki do połączenia.
Formę (u mnie kwadratowa 24×24) wykładamy (spód) papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy do formy naszą masę (masa będzie gęsta, trzeba ją lekko rozprowadzić po formie).
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Ciasto studzimy. W tym czasie robimy krem.
Do misy blendera z nożami wkładamy nasz twaróg, cukier puder i wlewamy 200 ml zimnej kremówki. Blendujemy. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy maliny i wlewamy stopniowo resztę śmietanki miksując wszystko do połączenia. Ilość śmietany zależy od rodzaju twarogu. Krem nie może być za rzadki.
Uwaga: Ser można wcześniej zmielić i dopiero miksować z resztą składników lub wszystko łączyć w blenderze z nożami (ja mam mały i robię to stopniowo).
Krem wykładamy na ciasto, następnie układamy morele z puszki i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 800 ml goręcej wody. Studzimy.
Galaretkę ostrożnie wykładamy na krem. Ja robię to stopniowo. Cienka warstwa galaretki powoli nakładana łyżką. Ciasto do lodówki, aby warstwa lekko stężała i znów warstwa itd.
Ciasto można podawać, gdy galaretka całkiem stężeje. Kroimy ciasto ostrym nożem.
Smacznego
Większość składników do ciasta znajdziecie w sklepie https://www.magiakuchni.com/ Na hasło okruszki5 dostaniecie 5% zniżki na Wasze zakupy