Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką

Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto. Ciasto, które powstało pod wpływem chwili z dostępnych w domu składników. Pyszne i proste w przygotowaniu. A do tego pięknie prezentuje się na stole.  Ciasto z kremem twarogowo-malinowym, morelami i galaretką. Idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Spróbujcie 🙂

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mączki kokosowej* z Magia Kuchni
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru

*zamiennie zmielone wiórki kokosowe

Na krem:

  • 340 g półtłustego twarogu
  • 300 ml zimnej śmietanki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru z Magia Kuchni
  • 10 malin

Galaretka:

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy będziemy je dodawać powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy wszystko łyżką.

Do miski ze składnikami wbijamy 3 jajka, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy składniki do połączenia.

Formę (u mnie kwadratowa 24×24) wykładamy (spód) papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Wykładamy do formy naszą masę (masa będzie gęsta, trzeba ją lekko rozprowadzić po formie).

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Ciasto studzimy. W tym czasie robimy krem.

Do misy blendera z nożami wkładamy nasz twaróg,  cukier puder i wlewamy 200 ml zimnej kremówki. Blendujemy. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy maliny i wlewamy stopniowo resztę śmietanki miksując wszystko do połączenia. Ilość śmietany zależy od rodzaju twarogu. Krem nie może być za rzadki.

Uwaga: Ser można wcześniej zmielić i dopiero miksować z resztą składników lub wszystko łączyć w blenderze z nożami (ja mam mały i robię to stopniowo).

Krem wykładamy na ciasto, następnie układamy morele z puszki i wkładamy całość do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 800 ml goręcej wody. Studzimy.

Galaretkę ostrożnie wykładamy na krem. Ja robię to stopniowo. Cienka warstwa galaretki powoli nakładana łyżką. Ciasto do lodówki, aby warstwa lekko stężała i znów warstwa itd.

Ciasto można podawać, gdy galaretka całkiem stężeje. Kroimy ciasto ostrym nożem.

Smacznego

Większość składników do ciasta znajdziecie w sklepie https://www.magiakuchni.com/ Na hasło okruszki5 dostaniecie 5% zniżki na Wasze zakupy 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz