Ziemniaki z piekarnika Idealne jako dodatek, idealne jako danie główne, idealne na przyjęcie. Pieczone ziemniaki zawsze się sprawdzą. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Jedyne czego potrzebujemy, to dobre ziemniaki, przyprawy, olej i czas.
Ziemniaki z piekarnika (pieczone ziemniaki) wspaniale smakują podane z domowym sosem czosnkowym lub innym ulubionym i zestawem surówek. Można je też podać np. do grillowanego kurczaka czy innego mięsa. U nas dziś były na obiad. Cała rodzina zachwycona 🙂 Polecam i Wam mój prosty przepis na ziemniaki z piekarnika.
Składniki:
- około 800 g ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego + do skropienia przed pieczeniem
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
- około 2 łyżeczek słodkiej czerwonej papryki
- około 1 płaskiej łyżeczki soli
- pieprz do smaku (około szczypty)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
Uwaga: Ja kupiłam ziemniaki do pieczenia, umyte o cienkiej skórce. Wyszorowałam je dokładnie i obgotowałam, a potem piekłam wraz ze skórką. Jeśli macie inne ziemniaki, najpierw je obierzcie.
Ziemniaki umyte (ze skórką lub bez, patrz uwaga powyżej) kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut (nie za długo, by nie rozpadały się podczas mieszania z przyprawami).
W miseczce mieszamy olej, granulowany czosnek, łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, sól, pieprz i rozmaryn.
Ziemniaki studzimy, przekładamy do większej miski i oblewamy naszą marynatą. Mieszamy wszystko, tak by nasza marynata pokryła każdy kawałek (robimy to dłońmi).
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do większego naczynia żaroodpornego.
Całość obsypujemy jeszcze z wierzchu słodką czerwoną papryką i delikatnie skrapiamy olejem.
Wszystko pieczemy przez około 40-45 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Czas pieczenia zależy od piekarnika i rodzaju użytych ziemniaków,, obserwujemy nasze ziemniaki. Ja pod koniec pieczenia włączam termoobieg.
Smacznego
W przepisie wykorzystałam przyprawy Skworcu. Polecam!
Pieczone ziemniaczki są najlepsze 🙂
Oj tak 😉
Czas gotowania liczymy od wstawienia ziemniaków czy od czasu jak zacznie woda bulgotać.
Jak woda zacznie „bulgotać”. Proszę pamiętać, że w zależności od rodzaju niektóre ziemniaki gotują się szybciej, inne dłużej. Ziemniaki mają być obgotowane, nie mogą się rozpadać.