Dziś zapraszam Was na pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy przepis na wspaniałe słodkości. Zdrowe trufelki 5 minutowe przygotowane na świeżych daktylach odmiany MEDJOOL, to ostatnio mój ulubiony deser. Nie sposób im się oprzeć. Od razu polecam przygotować większą porcję 😉 A dlaczego przygotowuję takie trufelki na świeżych daktylach? Świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL, to nie tylko wspaniały smak, ale przede wszystkim zdrowie płynące prosto z natury. Czy wiedzieliście, że takie daktyle są wspaniałym źródłem błonnika, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in. A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Dodatkowo są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadku energii, nadkwasoty, zespołu jelita drażliwego, bezsenności czy osteoporozy, wspomagają wątrobę w walce z toksynami, przeciwdziałają depresji, wzmacniają ogólną odporność organizmu. Świeże Daktyle MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli, dodatkowo to jedne z największych znanych daktyli. Idealnie sprawdzają się w diecie sportowców. Osobiście bardzo je polecam, bo poza właściwościami zdrowotnymi są po prostu bardzo (!) smaczne. Idealne, by jeść je od tak, dodawać do sałatek, koktajli, zapiekać, gotować i tworzyć najróżniejsze trufle. Na jeden z przepisów zapraszam już dziś 🙂 Spróbujcie, bo naprawdę warto.
Składniki:
- 5 i 1/2 sztuki Świeżych Daktyli FRESH DATES MEDJOOL
- 3 pełne łyżki płatków migdałowych
- 1 i 1/2 płaskiej łyżki suszonego berberysu*
- 2 łyżki ciemnego kakao (niesłodzonego)
*dodatkowa porcja zdrowia i zrównoważenie smaku – berberys jest lekko kwaskowaty, dzięki czemu trufelki nie są za słodkie
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami dodajemy 3 pełne łyżki płatków migdałowych i 1 i 1/2 łyżki suszonego berberysu. Z daktyli wyciągamy pestki i dokładamy je do reszty składników. Miksujemy do powstania gęstej masy. Odrywamy kawałki masy i tworzymy w dłoniach małe kuleczki. Każdą obtaczamy w ciemnym kakao wysypanym np. na głębokim talerzu. Trufelki warto schłodzić w lodówce, aby miały bardziej zwartą konsystencję.
Szybko, zdrowo i smacznie.
Smacznego
Rzeczywiście szybko i zdrowo!
🙂
😀 Polecam spróbować