Dziś zapraszam Was na zdrowe czekoladowe placuszki z mąki konopnej. Przepis dostałam od koleżanki. Jeśli cenicie zdrowie, to polecam Wam mąkę konopną. Na uwagę zasługuje fakt, że jest ona źródłem dobrze przyswajalnego białka o pełnym składzie aminokwasowym, dostarcza nam też wielu witamin i minerały oraz błonnik. Wracając do placuszków… delikatnej słodyczy dodaje im banana. Jeśli lubicie słodsze placuszki polecam je przed podaniem polać np. syropem z agawy. Smacznego
Składniki:
- 1/2 banana
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 1/4 szklanki mąki konopnej – polecam od Swoja Mąka
- 1 jajko*
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: odrobina trzcinowego cukru pudru oraz plasterki banana
*polecam dodać klasy L, ja dziś miałam mniejsze (masa wyszła gęstsza)
Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami wkładamy 1/2 obranego banana, 1/4 szklanki mąki konopnej, czubatą łyżkę ciemnego kakao i wbijamy 1 jajko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (na mniejszym ogniu) z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z plasterkami banana i niewielką ilością trzcinowego cukru pudru.
Smacznego
Wspaniałe placuszki 🙂
Dziękuję 🙂