Dziś zapraszam Was na kakaowe wafelki (z podpłomyków). Pyszne i proste w przygotowaniu. Skąd pomysł na przygotowanie wafelków akurat z podpłomyków? No cóż… uwielbiamy je chrupać od tak, więc mam ich sporo w szafce 😉 Kakaowe wafelki z podpłomyków wyszły naprawdę pyszne i … znikły w oka mgnieniu. Spróbujcie, polecam.
P.s. Jeśli jednak wolicie tradycyjne wafle możecie je spokojnie przełożyć masą kakaową z tego przepisu.
Składniki: (na 8 sztuk)
- 8 sztuk podpłomyków (suchych wafli)*
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao – u mnie Emix
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
- 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego) + 1 pełna łyżka
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia wafli
*można również użyć tradycyjnych wafli
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko (1/4 szklanki). Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Pod koniec mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia, odstawiamy na chwilę po czy powoli wsypujemy mleko w proszku ciągle i energicznie mieszając składniki trzepaczką. Aby uniknąć ewentualnych grudek można również składniki zmiksować (masa kakaowa musi być wystudzona i miksujemy ją z mlekiem w proszku) na małych obrotach miksera.
Masę odstawiamy do przestudzenia, powinna zgęstnieć. Masa smarujemy nasze podpłomyki – każda porcja to 4 podpłomyki układane jeden na drugim (ostatniego podpłomyka nie smarujemy). Tak przygotowane podpłomyki zawijamy np. w papier do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1-2 godziny. Po tym czasie nasze każdą porcję kroimy na 4 mniejsze wafle. Powinniśmy uzyskać 8 sztuk kakaowych wafelków (z podpłomyków). Wafle można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Dawno temu jadłam takie wafelki, moja mam zawszę na niedzielę je robiła 🙂 smak dzieciństwa 🙂
🙂