Uwielbiam sałatki i najróżniejsze kasze. Choć przyznam Wam szczerze, że jako dziecko za nimi nie przepadałam. Na szczęście w wieku dorosłym gusta się zmieniają. Dlaczego na szczęście? No cóż w końcu nie od dziś wiadomo, że kasze to źródło zdrowia. Dziś zapraszam Was na pyszną, a zarazem prostą w wykonaniu sałatkę z kaszą jęczmienną i warzywami. Istna bomba witaminowa. Spróbujcie.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej ( u mnie Młyny Stoisław)
- 2 ogórki gruntowe
- 1 pomidor (u mnie malinówka)
- 3 większe rzodkiewki
- garść zielonej pietruszki (2 czubate łyżki po posiekaniu)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta (20 minut).
Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plastry. Pomidora kroimy w coś na kształt grubej kostki (najłatwiej pokroić go w ósemki, a potem te na 2-3 części – w zależności od wielkości pomidora). Rzodkiewki kroimy na pół, a następnie w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do większej miski.
Do warzyw dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jęczmienną, wszystko mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec do naszej sałatki dodajemy sok z cytryny i posiekaną pietruszkę z koperkiem. Całość mieszamy, próbujemy.
Podajemy.
Smacznego
Do przygotowania sałatki użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Same pyszności, ja uwielbiam takie lekkie dania 🙂
?
Pyszna! Jakoś tak nie dodawałam kaszy jęczmiennej do sałatki jeszcze. Fajny pomysł i… zdrowy 😉 Muszę spróbować koniecznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam
Fajna sałateczka, na pewno by mi posmakowała
Dziękuję 🙂