Stargany pełne pięknych warzyw i owoców. Korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najwięcej. W końcu, to samo zdrowie. Dziś zapraszam Was na pyszną czerwono-zieloną sałatkę z pestkami dyni. Miseczka pełna zdrowia i witamin, która aż kusi swoimi kolorami. Spróbujcie. Taką sałatkę możecie zjeść samą lub podać jako dodatek do innych dań. A jej przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu.
Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Zachęcam i Was do dołączenia 🙂
Składniki:
- 1 pomidor – u mnie malinówka
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 duże rzodkiewki
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 czubate łyżki pestek dyni (u mnie Woj-len)
- olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania sałatki (u mnie Woj-len)
- sól czosnkowa
- pieprz
Przygotowanie:
Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni.
Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki, a te na 2-3 części w zależności od wielkości pomidora). Duże rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe szczypty) i pieprzem. Na koniec naszą sałatkę polewamy delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie możemy jeszcze doprawić. Podajemy.
Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni
Smacznego
Pestki dyni, mnóstwo rzodkiewki. Super. Podoba mi się i coś czuję, że by mi posmakowała 🙂 Wiosenna, lekka. Pozdrowieńka cieplutkie! Miłego weekendu życzę 🙂
Również życzę miłego weekendu 🙂
Jak pięknie i wiosennie podane 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszności 🙂 już mi smakuje ta sałatka 🙂
Niepozorna, a naprawdę pyszna
Pyszna micha zdrowia! 🙂 Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek 🙂
Ja również dziękuję