Uwielbiam placki i placuszki. W większości przypadków jadam je na śniadanie w wersji na słodko. Dziś jednak postanowiłam upiec sobie zgoła odmienną i o wiele zdrowszą wersję placków. Zapraszam Was na pyszne Placuszki z kaszy jęczmiennej z białym serem i koperkiem. Są naprawdę pyszne. Tak pyszne, że mój mały synek zjadł mi połowę porcji i musiałam dorabiać więcej 😉 Chyba nie ma większego komplementu niż jego „mniam mniam”. Placuszki powstały pod wpływem chwili (kaszę gotowałam do sałatki) i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole (nie tylko w formie śniadania).
Składniki: (na 1 porcję – 5 placuszków)
- 3 łyżki białego sera
- 1 jajko
- 4 płaskie łyżki mąki (u mnie koszalińska Młyny Stoisław)
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie perłowa Młyny Stoisław)
- 1 łyżka posiekanego koperku + szczypta do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia (lub innego)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie należy jej przegotować).
Do miski wbijamy jajko, dodajemy ser (u mnie typ „pacynka”), posikany koperek, mąkę i 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej (najlepiej jeszcze lekko ciepłej). Całość dokładnie łączymy przy pomocy widelca.
Naszą masę na placuszki doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, próbujemy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, zmniejszamy płomień i łyżką stołową wykładamy masę (1 łyżka, to jeden placuszek). Placuszki smażymy z obu stron na złoto.
Podajemy od razu posypane odrobiną koperku (ten krok można pominąć, osobiście bardzo lubię dużą ilość koperku w daniach).
Smacznego
Do przygotowania placuszków użyłam kaszy jęczmiennej perłowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Jakie apetyczne placuszki 🙂
Dziękuję
muszą być pyszne:)
Oj, tak ☺
U mnie raczej dominuje jaglanka, ale jęczmienną muszę w końcu kupić 🙂 Pozdrowionka! 🙂
U mnie też przez wiele lat dominowały inne kasze, ale w końcu przekonałam się do jaglanki i… w niej też się zakochałam 🙂
takie placuszki z kaszy zawsze bardzo chętnie spróbuję. Ciekawa propozycja
Dziękuję i polecam 🙂