Dziś polecam Wam prosty i szybki przepis na zapiekaną faszerowaną ziołową ciabattę. Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować 🙂
Składniki:
- 1 duża ziołowa ciabatta
- 2 jajka M
- 2 pełne łyżki śmietany
- 2 pełne łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach)
- 2-3 parówki w zalewie wieprzowej Duda
- sól i pieprz do smaku
- posiekana zielona pietruszka do podania
Przygotowanie:
Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam.
Nacinamy ciabattę, wydrążamy ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki.
W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można go dać więcej jeśli lubicie). Zalewamy ostrożnie parówki. Tak przygotowaną faszerowaną ciabattę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu ładnego ścięcia farszu. Podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego