Wilgotne ciasto z makiem. Dziś polecam Wam prosty przepis na wilgotne ciasto z makiem. U mnie taki makowiec bardzo często gości na wielkanocnym stole, podaję go również do weekendowej kawy lub herbaty oraz od tak po prostu bez okazji 😉 Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że spokojnie każdy sobie z nim poradzi. Składniki na ten prosty makowiec wystarczy po prostu dobrze zmiksować. Wilgotne ciasto z makiem do tej udało się każdemu, kto przygotował je z mojego przepisu. Moje koleżanki i sąsiadki są zachwycone. Dlatego dziś polecam je i Wam. Spróbujcie tego prostego makowca. Być może zagości i u Was na stałe 🙂
Do przygotowania ciasta użyłam masła klarowanego Sertop, nadało mu wyjątkowego smaku. Aby poznać inne zastosowania masła polecam zajrzeć na stronę i fanpaga producenta
Wilgotne ciasto z makiem – proste ciasto wielkanocne
Składniki: (na keksówkę)
- 1 szklanka niebieskiego maku
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 250 g miękkiego masła – ja użyłam masła klarowanego Sertop
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego (około 6)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Przygotowanie:
Masło przekładamy do miski i dokładnie miksujemy z jajkami. Następnie powoli dosypujemy cukier, ciągle miksując. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec wsypujemy mak, wlewamy mleko i dodajemy aromat migdałowy. Dokładnie miksujemy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną keksówki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturą do 160 stopni). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 60 minut), dlatego ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Wy wystudzeniu i wyjęciu z formy ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Ostatnio ciasto z makiem piekłam na święta Bożego Narodzenia, więc trochę się już stęskniłam 😉 Wygląda naprawdę smacznie!
Dziękuję i polecam 🙂
Smacznie wygląda
Dziękuję 🙂
Wygląda pięknie ale zawiera wszystko czego nie jadam czyli mąkę pszenną, biały cukier, masło, mleko i jakka 😀
No niestety, jeśli dieta nie pozwala Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny 😀
Zapisuję 🙂
Proszę i życzę smacznego 😀
Lubię makowce każdego rodzaju , pycha 🙂
😀
Zaraz zjem monitor, wyglada pyszka <3
Dziękuję 😀
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Uwielbiam ciasta z makiem 🙂
Polecam 😀
Osobiście preferuję klasycznego makowca, ale to wygląda dla mnie równie smakowicie :).
Polecam 🙂
Chętnie brakiem ciasto upiekę, tylko czy można użyć normalnego masła?
Tak oczywiście 🙂 Z normalnym masłem też wyjdzie 🙂
Wygląda apetycznie.Na pewno upiekę.
Mak ma być mielony?
Nie, tu maku nie mielimy. Pozdrawiam
Właśnie spróbowałam.Rewelacja!
Cieszę się, że smakuje 🙂