Warstwowa sałatka grzybek – idealna na święta
To świetna świąteczna sałatka. Kilka prostych składników i pyszne marynowane podgrzybki w ciekawej formie. Wszystko tworzy idealną całość. Taka warstwowa sałatka z marynowanymi grzybami nie tylko pysznie smakuje, ale też doskonale prezentuje się na stole. Spróbujcie.
Warstwowa sałatka z marynowanymi grzybami – jak przygotować?
Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększyć według potrzeb)
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- marynowane podgrzybki
- 1 duży ogórek kiszony
- posiekana zielona pietruszka
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki obieramy. Gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w łupinach.
Warzywa i jajka studzimy. Obieramy jajka i ziemniaki.
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Jajka trzemy na tarce na dużych oczkach.
Do formy pierścienia (u mnie w kształcie serduszka, ale może być dowolna) układamy warstwowo składniki sałatki. Jeśli nie macie takiej formy możecie wyciąć kawałek butelki lub przygotować sałatkę w szklankach lub salaterce.
Na spód układamy ziemniaki, lekko dociskamy. Smarujemy majonezem, doprawiając solą i pieprzem. Następnie układamy warstwę marchewki, znów majonez i przyprawy. Kolejno pokrojony w kostkę ogórek, znów majonez i przyprawy. Następnie nasze jajko, warstwa majonezu, przyprawy i na wierzch posiekana pietruszka i marynowane podgrzybki.
Ostrożnie zdejmujemy pierścień z każdej sałatki. Sałatka warstwowa grzybek najlepiej smakuje, gdy ją wcześniej schłodzimy. Smaki się przegryzą.
Smacznego