Warstwowa sałatka grzybek

Warstwowa sałatka grzybek – idealna na święta

To świetna świąteczna sałatka. Kilka prostych składników i pyszne marynowane podgrzybki w ciekawej formie. Wszystko tworzy idealną całość. Taka warstwowa sałatka z marynowanymi grzybami nie tylko pysznie smakuje, ale też doskonale prezentuje się na stole. Spróbujcie.

Warstwowa sałatka z marynowanymi grzybami – jak przygotować?


Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększyć według potrzeb)

  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • marynowane podgrzybki
  • 1 duży ogórek kiszony
  • posiekana zielona pietruszka
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki obieramy. Gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w łupinach.

Warzywa i jajka studzimy. Obieramy jajka i ziemniaki.

Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Jajka trzemy na tarce na dużych oczkach.

Do formy pierścienia (u mnie w kształcie serduszka, ale może być dowolna) układamy warstwowo składniki sałatki. Jeśli nie macie takiej formy możecie wyciąć kawałek butelki lub przygotować sałatkę w szklankach lub salaterce.

Na spód układamy ziemniaki, lekko dociskamy. Smarujemy majonezem, doprawiając solą i pieprzem. Następnie układamy warstwę marchewki, znów majonez i przyprawy. Kolejno pokrojony w kostkę ogórek, znów majonez i przyprawy. Następnie nasze jajko, warstwa majonezu, przyprawy i na wierzch posiekana pietruszka i marynowane podgrzybki.

Ostrożnie zdejmujemy pierścień z każdej sałatki. Sałatka warstwowa grzybek najlepiej smakuje, gdy ją wcześniej schłodzimy. Smaki się przegryzą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz