Piegusek na oleju rzepakowym
Dziś mam dla Was przepis na pysznego pieguska na oleju rzepakowym. To pyszny makowiec, który przygotujecie w kilka chwil. Będzie idealny do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdzi się też doskonale na wielkanocnym stole. Dlaczego przygotowałam pieguska z makiem na oleju rzepakowym?
Dlaczego do wypieków warto wybierać olej rzepakowy?
Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. Jest wygodny w zastosowaniu nie trzeba go rozpuszczać i ma cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Więcej o jego zaletach przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie i wytrawne wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstanie pyszna babka wielkanocna, ciasto drożdżowe, kruche czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych 🙂
A wy pieczecie ciasta na oleju?
Przepis na makowiec na oleju rzepakowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka M
- niepełna szklanka cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka suchego maku
- ⅔ szklanki mleka
- ⅔ szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Szykujemy wszystkie składniki.
Biała oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrami. Następnie dolewamy olej rzepakowy i mleko. Znów miksujemy.
Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno wsypujemy mak, znów miksujemy.
Na koniec dodajemy ubite białka i całość mieszamy (nie za długo!).
Masę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy (u mnie z kominkiem, ale może być też tortownica 24 cm lub inna podobna forma).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut.
Przed podaniem makowiec dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO
#Fundusze Promocji
Lubie makowce
Wygląda smakowicie
Takiego pieguska jeszcze nie robiłam
Ten cukier to taki waniliowy z małej saszetki?
Użyłam cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Jeśli takiego Pani nie ma to można dodać wanilinowy z saszetki.
Bardzo pyszne ciasto. Wszystkim polecam.
Dziękuję 🙂
Wygląda pysznie ❤️
Świetna babka!