Waniliowe babeczki z serkiem waniliowym i wersja mini bez sera Jak niedziela, to i słodkości. Dziś zapraszam was na proste waniliowe babeczki z serkiem waniliowym. Jest też wersja mini babeczek bez sera. Obie pyszne i obie naprawdę proste w przygotowaniu. Kilka chwil i deser gotowy. Kto się skusi? 🙂
Waniliowe babeczki – wersja mini i babeczki z serkiem waniliowym przygotowywałam wraz z córeczką. Warto by dzieci pomagały nam w kuchni. To dla nich świetna zabawa. A przepis na babeczki jest naprawdę prosty. Moja córeczka uwielbia robić takie babeczki. A potem oczywiście równie chętnie je zjada (tak jak i jej braciszek).
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- 2 jajka klasy M + 1 żółtko
- 150 ml wody gazowanej
- 100 ml oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g serka twarogowego o smaku waniliowym (użyłam taki)
- cukier puder do oprószenia babeczek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką.
W drugiej misce mieszamy olej, wodę gazowaną i 2 całe jajka.
Następnie łączymy składniki obu misek. Mieszamy całość tylko do połączenia (nie za długo).
W trzeciej miseczce mieszamy cały serek waniliowy z żółtkiem.
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie jedna foremka na mini babeczki + jedna standardowa 9 sztuk).
Do mini papilotek nakładamy wyłącznie ciasto. Do dużych nakładamy ciasto, a następnie masę serową (masy serowej nie jest dużo, jeśli wolicie mieć jej więcej przygotujcie ją z podwójnej porcji).
Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25 minut (mniejsze babeczki wyjęłam 3-4 minuty wcześniej). Babeczki należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Babeczki z serem studziłam jeszcze przez chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy babeczki wystygną można je oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego