Twarogowe placuszki z borówkami i cytrynową nutą
Dziś mam dla Was pyszny pomysł na śniadanie. Twarogowe placuszki z borówkami i cytrynową nutą. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ja najczęściej robię je z podwójnej porcji, bo u nas każdy chętnie po nie sięga. Kilka prostych składników, chwila przygotowań i śniadanie gotowe. Spróbujcie i Wy. P.s. Jeśli nie macie borówek możecie je pominąć lub przygotować twarogowe placki z jakimiś innymi ulubionymi owocami.
- 4 łyżki mąki pszennej do ciasta + 2-3 łyżki mąki do obtoczenia placuszków
- 2 jajka M
- 250 g twarogu – u mnie wiejski kozi, ale może być zwykły
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru ze skórką cytrynową /można zamienić np. na cukier
wanilinowy - borówki
- cukier puder do podania
- olej
Przygotowanie:
Na jeden głęboki talerz wysypujemy z 2-3 łyżki mąki (będzie potrzebna do obtoczenia placuszków).
Do drugiego talerza przekładamy twaróg, dodajemy jajka i oba rodzaje cukru.
Mieszamy składniki widelcem. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki, znów wszystko mieszamy.
Z masy w dłoniach formujemy placki i obtaczamy je w mące wysypanej na talerzu.
W każdego placuszka delikatnie wciskamy po 2 borówki. Placuszki smażymy na małym ogniu (olej powinien zakrywać dno patelni).
Najpierw smażymy stronę bez borówek, następnie obracamy ostrożnie łopatką na drugą stronę.
Gotowe placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem. U mnie w towarzystwie porcji borówek i listów świeżej mięty.
Smacznego