Jak wybrać dobrze piec konwekcyjno-parowy? Konkretne porady

Odpowiednie wyposażenie lokalu gastronomicznego jest bardzo ważne, ponieważ od niego zależy jakość usług danej restauracji czy baru. Istotną rolę odgrywa w tym piec konwekcyjno-parowy. Jeżeli zastanawiasz się, jak go dobrze wybrać, przeczytaj ten artykuł. Znajdziesz w nim mnóstwo cennych porad dedykowanych temu tematowi. Nie przegap ich!

Jakie zasilanie pieca konwekcyjno-parowego będzie najlepsze?

Piec konwekcyjno parowy to świetne urządzenie, które w prosty sposób umożliwi ci szybkie przygotowanie różnych potraw dla wielu osób jednocześnie. Czas zrobienia i podania posiłków jest niezwykle ważny w restauracjach. Należy również umiejętnie zarządzać energią elektryczną, aby uzyskać możliwie jak najwyższy przychód z oferowanych usług. W tym celu warto zainwestować w odpowiedni piec, którego zasilanie najbardziej odpowiada potrzebom twojego lokalu. 

Jakie zasilanie pieca konwekcyjno-parowego będzie najlepsze? Obecnie na rynku można znaleźć różne tego typu urządzenia. Niektóre modele zasila się prądem i gazem, inne zaś wyłącznie na prąd. Najważniejsze jest to, jaki rodzaj zasilania posiada zaplecze kuchenne twojego lokalu gastronomicznego. 

Jeżeli wybierzesz piec konwekcyjno-parowy na prąd, zyskasz więcej możliwości, natomiast to urządzenie zasilane gazem i prądem, może być o wiele tańsze w codziennej eksploatacji. Wiele zależy również od twoich preferencji. To do nich powinieneś dostosować swój wybór zasilania nowego pieca konwekcyjno-parowego.

Jakie kryteria wziąć pod uwagę, wybierając piec konwekcyjno-parowy?

Równie istotne, co rodzaj zasilania pieca konwekcyjno-parowego, jest to, jakiej pojemności GN tego urządzenia będziesz potrzebować. Ten skrót oznacza Gastro Norm. Jest to standard, który określa rozmiary pojemników wykorzystywanych w profesjonalnych kuchniach lokali gastronomicznych. Jego wielkość dostosowuje się do średniej liczby i rodzaju posiłków, które zamierzasz przygotowywać w nowym piecu konwekcyjno-parowym. 

Standardowy pojedynczy pojemnik GN cechują rozmiary 530 × 325 mm. Piece konwekcyjno-parowe, które są dostępne obecnie na rynku, posiadają wiele takich zasobników. Cechują je również różne wymiary. Standardowe piece tego rodzaju mają 6, 7, 10 albo 12 sztuk pojemników GN. 

Niemniej istotne są wymiary nowego pieca konwekcyjno-parowego do lokalu gastronomicznego. Powinien zajmować on możliwie jak najmniej miejsca i nie dawać wrażenia zagracenia zaplecza kuchennego. Dlatego wybierając piec, weź pod uwagę jego głębokość, szerokość i wysokość, po to, by dopasować go do możliwości tego pomieszczenia. 

Jakie korzyści daje piec konwekcyjno-parowy w lokalu?

Jeżeli zależy ci na regularnym przygotowywaniu wysokiej jakości potraw, zdecydowanie powinieneś zainwestować w piec konwekcyjno-parowy. Umożliwia on przygotowanie różnorodnych posiłków i to wielu jednocześnie. Dzięki temu urządzeniu piekarnik, frytkownica, płyta grillowa czy parowar nie będą ci już potrzebne. 

W dodatku taki piec umożliwia używanie mniejszej liczby naczyń każdego dnia. A także z pewnością zmniejszy regularne koszty zużycia energii. Dlatego zakup pieca konwekcyjno-parowego umożliwia efektywne oszczędzanie, które wesprze cię w zwiększaniu zysków z prowadzenia baru czy restauracji. 

Gorąco zachęcamy cię do zakupu pieca konwekcyjno-parowego. Z pewnością ten wydatek umożliwi ci skuteczniejsze prowadzenie twojego lokalu gastronomicznego. A to duża szansa na jego rozwój! Powodzenia na zakupach!

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz