Uwielbiam domowe słodkości oparte na bazie daktyli. Minimalna ilość składników – tylko 3! – a maksimum radości i naturalnej słodyczy. Zapraszam Was dziś na ich kolejną wersję – trufle daktylowo-owsiane z kakao. Z podanej porcji wychodzi mała ilość trufli, ale uwierzcie mi, że zważywszy na ich słodycz jest ona wystarczająca 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 5 świeżych daktyli – u mnie świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL
- 3 łyżki płatków owsianych górskich*
- 4 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody
- 1/2 łyżki ciemnego naturalnego kakao + do obtoczenia*
*składniki możecie nabyć w eSłoneczko
Przygotowanie:
Do małej miseczki wsypujemy płatki, zalewamy je 4 łyżkami przegotowanej, ostudzonej wody. Odstawiamy na 3 minuty.
Do misy blendera z nożami wkładamy świeże daktyle (pozbawione pestek), dodajemy namoknięte płatki i 1/2 łyżki ciemnego naturalnego kakao. Całość blendujemy do uzyskania plastycznej masy.
Z masy w dłoniach szybko formujemy małe trufle. Obtaczamy je w ciemny kakao.
Trufle można jeść od razu (ale wówczas będą miękkie) lub po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego
Mniam pyszności kochana 🙂
Dziękuję 😀
Fajne.
Dziękuję 😀
pyszne i zdrowe łakocie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Minimum składników, maksimum przyjemności:)
Oj tak 😀
jakie pyszności!!!
Dziękuję i polecam 🙂