Tarta z jabłkami i sosem limonkowym – łatwy przepis W takie pochmurne, deszczowe dni nic nie poprawia lepiej humoru niż kawałek ciasta. Zgodzicie się? 😉 U mnie dziś szybka tarta z jabłkami. Smaku dodaje jej prosty sos limonkowy, którym oblewamy nasze ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Prosto i jakże smacznie, bo czasem naprawdę nie trzeba nic więcej.
Taka tarta z jabłkami najlepiej smakuje nam jeszcze lekko ciepła lub z gałką waniliowych lodów 🙂 Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka + 2 łyżki z małą górką mąki pszennej (200 g) – u mnie typ 500 TOTA
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- mała szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody podczas wyrabiania
- 2 średnie jabłka
- 2 szczypty cukru
- cynamon do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego (jeśli nie macie może być płynny miód)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder, małą szczyptę soli i 2 żółtka jaj. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciastem wykładamy formę do tarty lub rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia. W razie potrzemy można ciasto delikatnie posypać mąką.
Na środek wykładamy pokrojone na cienkie plasterki (wcześniej obrane) jabłka. Zwijamy brzegi tarty. Posypujemy jabłka cynamonem i 2 szczyptami cukru.
Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zarumienienia (około 30-35 minut, tartę należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Po tym czasie wyciągamy tartę z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy (nasz jabłkowy farsz, nie ciasto) mieszanką soku z limonki i syropu klonowego (lub miodu).
Czekamy aż ciasto ostygnie i podajemy. Choć nam smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła lub… z gałką waniliowych lodów. Coś cudownego 😉
Smacznego