Grillowane polędwiczki z ryżem i surówką z marchewki Dziś mam dla Was pomysł na prosty i pyszny obiad. Grillowane polędwiczki z ryżem i surówką z marchewki. My uwielbiamy takie połączenia. Lekko i naprawdę pysznie. Przepis jest wyjątkowo prosty. Takie polędwiczki najczęściej goszczą u mnie w letnie dni, gdy nie mam ochoty na cięższe dania, ani na włączanie piekarnika. Polecam.
Składniki:
- 6-7 polędwiczek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pełna łyżeczka miodu – użyłam wielokwiatowy nektarowy Honigma
- 2,5 łyżeczki przyprawy gyros
Na surówkę:
- 3-4 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu – użyłam wielokwiatowy nektarowy Honigma
- 1 łyżka soku z limonki
- 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ryż do podania
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy oliwę, miód i przyprawę gyros.
Polędwiczki przekładamy do większej miski, dodajemy naszą marynatę. Wszystko dokładnie mieszamy ręką, tak by każda polędwiczka była pokryta przyprawami. Odstawiamy całość do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie grillujemy polędwiczki na patelni grillowej z obu stron.
Tak przygotowane mięso podajemy z ryżem i surówką z marchewki.
Jak przygotować surówkę z marchewki?
Na tarce na dużych oczkach ścieramy obrane marchewki i jabłko. Dodajemy jogurt, sok z limonki, miód i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe.
Smacznego