Dziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo-jagodowym (na bazie mascarpone). Krem idealnie współgra ze słodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na zbliżający się Dzień Matki 🙂 Polecam.
Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki) i… bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane lody na ciepło. Pamiętacie je z dzieciństwa? Teraz moje dzieci od czasu do czasu się nimi zajadają 🙂 Czasem warto zaszaleć i osłodzić sobie dzień, prawda? 🙂
Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy MAKO
Lubicie lody na ciepło? 😉
A próbowaliście małych cytrynowych bez? Polecam 🙂
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna!
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g borówek
- około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji
- listki świeżej mięty
- 2 krążki bezowe do tortów MAKO
*wykorzystałam gęsty kupny sos
Przygotowanie:
Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy i na wolnych obrotach dalej miksujemy aż masy się połączą. Pod koniec dolewamy około 2 łyżek gęstego sosu jagodowego i dorzucamy borówki (część zostawiamy na wierzch torcika do ozdoby), krótko miksujemy (borówki częściowo mają powinny zostać w całości, nie miksujemy za długo).
Układamy jeden krążek bezowy, nakładamy krem, przykrywamy ostrożnie drugim krążkiem. Wierzch zdobimy borówkami i całość polewamy sosem jagodowym. Torcik schładzamy w lodówce (najlepiej całą noc). Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.
Smacznego