Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie 😉 Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie.
Składniki:
- 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny Stoisław)
- 1 mały kabaczek
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 2 dymki
- olej do smażenia
- szczypta soli czosnkowej
- szczypta majeranku
- 11/2-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pieprz do smaku
- około 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- około 1/4 szklanki wody do podlania
! Uwaga ilości orientacyjne, zależą od wielkości kabaczka. Podczas gotowania należy dodawać je stopniowo i próbować potrawę.
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta w lekko osolonej wodzie.
Na patelni (u mnie mała, nieprzywierająca) rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pokrojone w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości kabaczka, co jakiś czas mieszając. Po koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy do potrawy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i całość odstawiamy na chwilę pod przykryciem (na czas nakładania kaszy).
Na talerz/talerze wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Na wierzch wykładamy nasz sos. Podajemy od razu.
Do przygotowania obiady użyłam kaszy jęczmiennej mazurskiej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Szybki i prosty obiad. A w smaku pewnie jest nieziemski! 🙂
Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress..com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam
Fajny i pomysłowy. Lubię szybkie dania, jak człowiek zmęczony wraca z pracy czasem nie ma kiedy zrobić coś co zajmuje długie godziny. A smacznie zjeść się chce 🙂 Pozdrawiam 🙂
wygląda bardzo smacznie, lubię takie proste dania 🙂
Dziękuję
Przepięknie wygląda :))
Dziękuję i polecam 🙂