Dziś zapraszam Was na ekspresowe danie z patelni. Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Pyszny, prosty w przygotowaniu, sycący posiłek z minimalnej ilości składników. Spróbujcie, polecam.
Do dania możecie użyć dowolnego (ulubionego) ryżu. Ja dziś wykorzystałam ryż 3 kolory Risana.W ofercie producenta znajdziecie naprawdę duży wybór ryżu.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu 3 kolory Risana
- 1 mała czerwona cebula
- około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka M
- około 10 małych pieczarek
- 2 łyżki masła Ghee (masło klarowane)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na maśle Ghee (klarowane mało) podsmażamy posiekaną cebulkę i pokrojone (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), mieszamy.
W miseczce mieszamy widelcem dwa całe jajka z łyżką posiekanego koperku, doprawiając całość solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię z ryżem, cały czas mieszając smażmy na małym ogniu, aż jajko ładnie się zetnie. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy posypane resztą posiekanego koperku.
Smacznego
świetny pomysł na szybki obiad 🙂
Dziękuję i polecam 🙂