Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami

Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami (1)Dziś zapraszam Was na ekspresowe danie z patelni. Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Pyszny, prosty w przygotowaniu, sycący posiłek z minimalnej ilości składników. Spróbujcie, polecam.

Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami (2)

Do dania możecie użyć dowolnego (ulubionego) ryżu. Ja dziś wykorzystałam ryż 3 kolory Risana.W ofercie producenta znajdziecie naprawdę duży wybór ryżu.

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu 3 kolory Risana
  • 1 mała czerwona cebula
  • około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka M
  • około 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki masła Ghee (masło klarowane)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na maśle Ghee (klarowane mało) podsmażamy posiekaną cebulkę i pokrojone (wcześniej obrane) pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ugotowany (jeszcze ciepły ryż), mieszamy.

W miseczce mieszamy widelcem dwa całe jajka z łyżką posiekanego koperku, doprawiając całość solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię z ryżem, cały czas mieszając smażmy na małym ogniu, aż jajko ładnie się zetnie. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy posypane resztą posiekanego koperku.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi