Dziś zapraszam Was na szybki deser z cynamonowym jabłuszkiem na chrupiących waflach. Prostota, łatwość i szybkość wykonania. Idealnie, gdy tak jak ja jesteście zabiegani, a jednak chęć na coś słodkiego jest tak duża 😉 Mój prosty deser podałam na wspaniałych waflach SiejeJe. Uwielbiamy te wafle. Bardzo często podaję w nich serek z warzywami i szczypiorkiem lub pokrojone drobno ulubione warzywa. Idealnie sprawdzają się również od tak do pochrupania. Moje dzieci często zjadają je jako przekąskę na placu zabaw. Nic tylko chrupać i to zdrowo 😉 Polecam i zapraszam na stronę producenta i fanpag na Facebook w celu zapoznania się z ofertą:
https://www.facebook.com/siejejewafle/
Składniki:
- 1 większe jabłko (twardsze, soczyste)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- cynamon
- 6 wafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe
- listki świeżej mięty
- kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). Odstawiamy do przestudzenia.
Bierzemy po 2 sztuki wafli (pamiętajmy, że są delikatne stąd potrzeba dwóch sztuk) i nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego i porcji cynamonowych jabłek. Zdobimy listkami świeżej mięty i kandyzowaną wiśnią. Podajemy od razu. Wafle są delikatne, deser nie może długo czekać na podanie.
Smacznego
Mniam jakie pyszności 🙂
Dziękuję 🙂