Dziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaku i … niebiańskiego zapachu. A wszystko, to za sprawą mojej ulubionej zielonej herbaty Ginkgo Japońska Wiśnia. Jej zapach i smak są po prostu zniewalające. Już po otwarciu opakowania z herbatą czuje się zrelaksowana… ach te zapachy 🙂 Do tego pyszny szarlotkowy omlet i… nic mi więcej nie trzeba. Kto się skusi? 🙂
P.s. W sklepie VarieTea, gdzie znajdziecie wiele aromatycznych herbat trwa jeszcze promocja
Składniki:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu (nie może być rzadki)
- 4 łyżeczki niskosłodzonych jabłek z cynamonem (ze słoiczka)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy dokładnie (np. widelcem) mąkę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jabłka z cynamonem i znów mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Nasz szarlotkowy omlet kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką jabłek z cynamonem oraz ulubioną aromatyczną herbatą – polecam zieloną herbatę Ginkgo Japońska Wiśnia.
Smacznego
Świetny deser 🙂
Na deser też się nadaje 😉
Pycha omlecik! Smakuje zupełnie, jak szarlotka babci 🙂
Wykonana przeze mnie wersja, bazowana na Twojej, została nieco odchudzona, ale doskonały smak pozostał 😀
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Fajny przepis, prosty a zapewne smaczny…
Dziękuję i polecam 😉