Szakszuka z pieczarkami i kozim serem

Szakszuka z pieczarkami i kozim serem

Szakszuka to nic innego jak jajka w pomidorach. Przygotowywałam ją już chyba na 100 różnych sposobów. Była szakszuka klasyczna, wersja ze szpinakiem, z dużą ilością bazylii. Za każdym razem to wspaniały pomysł na śniadanie. Dziś kolejna prosta wersja. Pyszna szakszuka z pieczarkami i kozim serem. Chwila przygotowań i gotowe 🙂 Polecam.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 większe szczypty suszonej cebuli lub pół małej cebuli
  • pasek koziego twardego dojrzewającego sera
  • posiekany szczypiorek
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1 średnia pieczarka
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarkę kroimy w półplasterki lub drobniej. A kozi ser kroimy w kostkę.

Na maśle podsmażamy pieczarki, po chwili dodajemy nasze pokrojone pomidory i smażymy wszystko razem. Pomidory powinny zacząć się rozpadać.

Posypujemy wszystko suszoną cebulą (jeśli używamy świeżej cebuli, należy ją zeszklić przed dodaniem reszty składników), doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Lekko mieszamy.

Łyżką odsuwamy składniki tak by zrobić miejsce na jajko. Robimy 3 takie wgłębienia i wbijamy w każde jajko.

Wszystko smażymy pod przykryciem. Gdy białka jaj są już prawie ścięte dodajemy pokrojony ser kozi. Jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia. Należy pamiętać, że żółtka powinny być płynne.

Przed podaniem wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem i jeszcze doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz