Szakszuka z pieczarkami i kozim serem

Szakszuka z pieczarkami i kozim serem

Szakszuka to nic innego jak jajka w pomidorach. Przygotowywałam ją już chyba na 100 różnych sposobów. Była szakszuka klasyczna, wersja ze szpinakiem, z dużą ilością bazylii. Za każdym razem to wspaniały pomysł na śniadanie. Dziś kolejna prosta wersja. Pyszna szakszuka z pieczarkami i kozim serem. Chwila przygotowań i gotowe 🙂

Tworzenie szakszuki, egzotycznego dania z Bliskiego Wschodu, staje się przyjemnością i kulinarną przygodą dzięki Kulturze Smaku. Znajdą tam Państwo starannie wyselekcjonowane składniki, które dodadzą potrawie autentycznego smaku i aromatu. Świeże warzywa, doskonałe przyprawy i najwyższej jakości oleje, to tylko część oferty Kultury Smaku, która umożliwi stworzenie tej aromatycznej kompozycji w zaciszu własnej kuchni.

Kultura Smaku to nie tylko sklep, to przestrzeń, gdzie codzienna rutyna zakupów staje się inspirującym doświadczeniem. Ta propozycja dla tych, którzy szukają prawdziwych smaków i najwyższej jakości produktów, stanowi gwarancję satysfakcji. Odwiedź sklep Kultura Smaku i odkryj niezwykłe możliwości szakszuki, potrawy, która nasyca nie tylko ciało, ale również duszę.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 większe szczypty suszonej cebuli lub pół małej cebuli
  • pasek koziego twardego dojrzewającego sera
  • posiekany szczypiorek
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1 średnia pieczarka
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarkę kroimy w półplasterki lub drobniej. A kozi ser kroimy w kostkę.

Na maśle podsmażamy pieczarki, po chwili dodajemy nasze pokrojone pomidory i smażymy wszystko razem. Pomidory powinny zacząć się rozpadać.

Posypujemy wszystko suszoną cebulą (jeśli używamy świeżej cebuli, należy ją zeszklić przed dodaniem reszty składników), doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Lekko mieszamy.

Łyżką odsuwamy składniki tak by zrobić miejsce na jajko. Robimy 3 takie wgłębienia i wbijamy w każde jajko.

Wszystko smażymy pod przykryciem. Gdy białka jaj są już prawie ścięte dodajemy pokrojony ser kozi. Jeszcze chwilę smażymy już bez przykrycia. Należy pamiętać, że żółtka powinny być płynne.

Przed podaniem wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem i jeszcze doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego

*współpraca

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi