Dziś polecam Wam mój świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami. Idealny by uświetnić każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, nie za słodki, doskonały na święta, jak i na spotkania z przyjaciółmi. Wierzch możecie dowolnie ozdobić. Polecam, spróbujcie.
Składniki: (na tortownicę 24 cm)
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej do nabycia w Smak Market
- niepełna szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 konfitura z czarnej porzeczki 200 ml do nabycia w Smak Market
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka klasy M
Na krem:
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 cytryna
Dodatkowo:
- podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market
- biały lukier
Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie (grzanie dół) przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Do miski przekładamy 500 g sera mascarpone, wyciskamy sok z 1 cytryny, dodajemy cukier puder i wstępnie miksujemy. Następnie dolewamy śmietankę 30% (schłodzoną) i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu.
Gdy piernik całkiem ostygnie kroimy go na dwa blaty. Dolną część smarujemy kremem (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji), na wierzch wykładamy podchmielone wisienki. Nakładamy drugi blat. Wierzch zdobimy lukrem i kremem.
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami
Smacznego
Uwielbiam ciasta z serkiem mascarpone 🙂 pięknie wygląda 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszny torcik
Dziękuję i polecam 🙂