Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pienika. Ten zapach unoszący się po całym domu… Kochamy go. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik. Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci 🙂 Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię sobie aluminiowe foremki do pieczenia Stella.
Foremki oferowane przez Stella ułatwiają nie tylko przewożenie czy też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis 🙂 Jest u nas od bardzo dawna i zawsze się sprawdzą 🙂 Spróbujcie.
Moje maluchy już przygotowane do pomocy. Był jeden duży piernik (ze zdjęcia) i jeden mniejszy (wyższy, w formie a la keksówka od Stella), który przełożyłam dodatkowo dżemem truskawkowym 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 pełnych łyżek dżemu z jagód (niskosłodzonego)*
- 3 jajka klasy M
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego)
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
*zamiennie dżem z czarnej porzeczki
Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao, sodę i przyprawę do piernika. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
Masę wylewamy do formy – u mnie forma jednorazowa, która nie wymaga natłuszczania. Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut.
Po przestudzeniu piernik oblewamy polewą czekoladową.
Smacznego
Fantastyczny
Dziękuję ?
Piernik z grubą warstwą polewy czekoladowej to jest to! Mniam 🙂
😀 oj tak 😉