Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę?

Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? Dziś dzielę się z Wami nie tylko pysznym przepisem, ale też pomysłem na zorganizowanie zimowej imprezy/spotkania z przyjaciółmi. Za oknami już biel (bynajmniej na moich terenach ;)) dlatego warto wybrać się gdzieś w okolice gór i spędzić miło czas z przyjaciółmi. Nie potrzebujecie do tego mieć „wypchanego portfela” 😉 Wystarczy odrobina chęci, organizacji i można się wspaniale bawić. Na początek znajdźcie odpowiednie schronisko – tam noclegi są albo darmowe, albo naprawdę tanie (tak jak w naszym wypadku). A potem catering. I tu, jak się domyślacie, organizacja w większości spadła na mnie. Postawiłam na prostotę. Wystarczy kilka domowych bułeczek, przekąsek i słodkości – u nas domowe rafaello (przepis poniżej), proste ciasto z jabłkami (przepis), beziki, bazyliowe bułeczki z frankfurterkami (przepis), drożdżowe rożki z kabanosem (przepis), owocowe sałatki, mieszanki orzechów, do tego napoje i kawa. Oczywiście wszystko w większych ilościach.

Ale jak to wszystko przewieźć? Tu korzystam z szerokiej oferty cateringowej FPHU Green Pack. Kupicie tu najróżniejsze jednorazowe pojemniki do przechowywania żywności, kubki – na kawą, napoje, a nawet wersja z przykrywką, do których włożę nasze owocowe sałatki. Polecam takie rozwiązania. Naprawdę ułatwiają życie 🙂 Pełną ofertę producenta możecie zobaczyć na jego stronie:

Ciasta również warto przygotować w jednorazowych foremkach, co ułatwi przewożenie.

A teraz przepis na nasz numer jeden – jeśli chodzi o słodkości – podczas takich spotkań.

Domowe rafaello

Składniki: (bazowy przepis, ilość możecie zwiększyć w zależności od potrzeb, u mnie przeważnie x3)

  • 200 g białej czekolady (u mnie belgijska w formie czekoladowych kropelek)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła (miękkie)
  • opcjonalnie migdały

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej, ale można też użyć mikrofali (zależy od czekolady).

Do miski przekładamy miękkie masło, miksujemy chwilę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowy i płynną czekoladę, znów miksujemy do połączenia składników.

Miskę wstawiamy w celu schłodzenia masy na kilkanaście minut do lodówki. Z masy ma się dać w dłoniach formować kulki.

W dłoniach formujemy małe kulki (w środek można włożyć migdała). Każdą kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz