Świąteczny mus czekoladowy

Świąteczny mus czekoladowy

Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach. A dlaczego świąteczny? Bo dodałam do niego świąteczne przyprawy i podałam go na piernikowym cieście. Koniecznie spróbujcie. Prosto, pysznie i czekoladowo 😉

Składniki:

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 140 g mascarpone Formagia
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)

Dodatkowo:

  • pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe)
  • wiśnie z syropu
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady.

Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika, kakao i wlewamy przestudzoną zawartość rondelka.

Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.

Na dno pucharków kruszymy piernika. Wlewamy naszą czekoladową masę. Wierzch każdego pucharka dekorujemy wiśniami i skórką pomarańczową.

Pucharki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Deser musi się dobrze schłodzić, wówczas nasz mus będzie miał odpowiednią konsystencję.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz