Świąteczny mus czekoladowy
Lubicie szybkie czekoladowe desery? Dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny mus czekoladowy. Prosty w przygotowaniu i dosłownie rozpływający się w ustach. A dlaczego świąteczny? Bo dodałam do niego świąteczne przyprawy i podałam go na piernikowym cieście. Koniecznie spróbujcie. Prosto, pysznie i czekoladowo 😉
Składniki:
- 120 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 140 g mascarpone Formagia
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)
Dodatkowo:
- pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe)
- wiśnie z syropu
- skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady.
Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy przyprawę do piernika, kakao i wlewamy przestudzoną zawartość rondelka.
Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na dno pucharków kruszymy piernika. Wlewamy naszą czekoladową masę. Wierzch każdego pucharka dekorujemy wiśniami i skórką pomarańczową.
Pucharki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Deser musi się dobrze schłodzić, wówczas nasz mus będzie miał odpowiednią konsystencję.
Smacznego