Surówka z selerem konserwowym

Surówka z selerem konserwowym Dziś mam dla Was przepis na szybką surówkę do obiadu. Połączenie selera konserwowego, słodkiej marchewki i soczystego jabłka. Taka surówka z selerem konserwowym doskonale pasuje do mięsnych sosów. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Spróbujcie.

Składniki:

  • pół słoika selera konserwowego Moryń (słoik 290 g)
  • 125 g marchewki (waga po obraniu)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 średnie słodkie jabłko

Przygotowanie:

Do miski przekładamy seler konserwowy (odsączamy go z zalewy). Dodajemy starte na dużych oczkach jabłko i startą w słupki marchewkę. Jeśli nie macie krajalnicy, która to umożliwia, to można zetrzeć marchewkę na grubych oczkach.

Do składników dodajemy jogurt, majonez, szczypiorek i doprawiamy wszystko do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Smaki lepiej się przegryzą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz