Domowe lody śmietankowe – łatwy przepis

Domowe lody śmietankowe – łatwy przepis

Szukacie prostego przepisu na domowe lody bez maszynki, jajek i długiej listy składników. Te domowe lody przygotujecie w kilka minut, a potem już tylko trzeba poczekać, aż lody się zamrożą. Dwuskładnikowe lody śmietankowe, to też doskonała baza do innych przepisów. Dodając posiekane drobno orzechy lub bakalie uzyskujemy inny, wspaniały smak. A ziarenka wanilii sprawią, że otrzymamy pyszne kremowe lody waniliowe. Ja uwielbiam ten przepis.

Takie śmietankowe lody to idealny deser na każdą okazję. Smakują wybornie zwłaszcza w towarzystwie świeżych owoców i filiżanki pysznej kawy. Ja ostatnio popiłam pyszną kawę Amazonia od Kawa z Peru. Poczułam smak Peru 😉 Ta kawa jest wyborna. Ma smak lekko orzechowy z wyczuwalną nutą czekolady i mandarynki. A aromat… Coś cudownego. Czuć ten słodki orzechowo-owocowy zapach. Polecam.

Dlaczego Kawa z Peru? Tu znajdziemy najlepsze gatunki kawy prosto z Peru. Dogodne warunki klimatyczne na stokach niebotycznych Andów sprawiają ze kawa posiada wyjątkowy smak i jakość przez co Peru króluje obecnie jako najważniejszy producent kawy organicznej na świecie. Warto wypróbować i poczuć ten smak. Szczegóły na:

Jak przygotować domowe lody śmietankowe?

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30-36%
  • 200-300 g mleka zagęszczonego słodzonego (300 g dla osób lubiących mocno słodkie lody)

Rada: Lody można wzbogacić o ulubione dodatki, np. posiekane drobno orzechy (80 g) lub ziarenka 1 laski wanilii (otrzymamy lody waniliowe)

Przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Całość mieszamy lub krótko (!) miksujemy, tylko do połączenia. Miskę wkładamy do lodówki na 0,5 godziny, aby masa nam się schłodziła. Jeśli użyjemy składników prosto z lodówki (zimna śmietanka i mleko zagęszczone) ten etap można pominąć.

Zimną masę ubijamy mikserem około 3 minuty (masa chlapie, więc warto stopniowo zwiększać moc miksera). Uwaga! Masa ma tylko lekko zgęstnieć i się napowietrzyć. Nie miksujemy za długo.

Masę przelewamy do pojemnika (najlepiej takiego z pokrywką) i wkładamy do zamrażalnika. Rada! Po pół godzinie warto lody przemieszać np. widelcem. Potem warto powtórzyć tą czynność jeszcze z raz. Nie jest to konieczne, ale lody mają dzięki temu lepszą, bardziej puszystą konsystencję.

U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy zamrażalnika). Jeśli zostawimy lody na dłużej w lodówce np. na noc, to przed podaniem muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby zmięknąć.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz