Surówka z pora z ogórkiem kiszonym. Dziś polecam Wam prostą i pyszną surówkę z pora z ogórkiem kiszonym. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiej surówki z obawy przed zbyt ostrym smakiem, to nie musicie się o to martwic. Por dla złagodzenia przelewamy wrzątkiem. Robi się przez to łagodniejszy w smaku. Dodatek majonezu również łagodzi smak, no i słodkie jabłko. Połączenie jest naprawdę pyszne i udane. Surówkę z pora można podawać od razu lub schłodzić w lodówce, wówczas smak będzie jeszcze lepszy. Spróbujcie.
Składniki:
- kawałek pora – po pokrojeniu 1 szklanka
- 1 mniejsze jabłko
- 1 ogórek kiszony
- 2 majonezu – u mnie dziś chrzanowy, ale można użyć tradycyjny
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Por kroimy w półplasterki (jeśli jest grubszy można pokroić drobniej), przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę, a później odciskamy i przekładamy do miski. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i starty na grubych oczkach ogórek kiszony. Następnie dodajemy majonez i całość doprawiamy do smaku. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce, aby smaki lepiej przeszły.
Smacznego
Używam przypraw Skworcu – jakość, smak i niska cena (nie płać za kolorowe opakowania). Polecam 🙂