Ostatnio miałam okazję przeczytać bardzo ciekawą książkę „Sole Schüsslera. Minerały wzmacniające odporność” Margit Müller-Frahling. O solach Schüsslera słyszałam już dawno, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniej literatury wyjaśniającej temat w sposób pełny i zrozumiały.Dla zainteresowanych tematem wspomnę, że dr. Schüssler wyodrębnił i opisał dwanaście podstawowych soli mineralnych niezbędnych dla zdrowia. Według niego choroby powstają w wyniku zaburzeń spowodowanych niedoborem tych substancji. Książka, o której dziś piszę to odpowiedź na wszystkie podstawowe pytanie dotyczące teorii Schüsslera. Jest to niejako praktyczny podręcznik biochemii dla początkujących wg dr. Schüsslera. W książce znajdziemy m.in.:
- szczegółową charakterystykę działania podstawowych dwunastu soli mineralnych (fluorek wapnia, fosforan wapnia, fosforan żelaza, chlorek potasu, siarczan potasu, fosforan magnezu, chlorek sodu, fosforan sodu, siarczan sodu, kwas krzemowy, siarczan wapnia). Każda sól opisana jest pod względem m.in. jej funkcji w organizmie, odniesienia do psychiki oraz tego co podnosi poziom pokrycia zapotrzebowania na ten minerał;
- dodatkowo scharakteryzowano piętnaście elementów wspomagających;
- informacje o tym jak odczytywać symptomy, które wysyła organizm, oraz który z minerałów należy w związku z tym uzupełnić;
- spis produktów spożywczych z dużą zawartością soli mineralnych;
- dokładny opis suplementacji soli Schüsslera przy konkretnych dolegliwościach, takich jak problemy skórne, zaparcia, infekcje grzybicze, zwyrodnienia stawów, nadciśnienie, cukrzyca, a nawet nowotwory;
- w książce znajdziemy też opis sposóbu na bezpieczne oczyszczanie wątroby.
Książka napisana jest w sposób czytelny i zrozumiały dla każdego. Warto po nią sięgnąć jeśli jesteście zainteresowani tematem soli Schüsslera lub ogólnie tematyką zdrowia.
„Sole Schüsslera. Minerały wzmacniające odporność”
Autor: Margit Müller-Frahling
Objętość: 188 stron
Okładka: miękka
Wydawnictwo: Wydawnictwo Vital