Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszny pomarańczowy kisiel z cytrynowo-imbirową nutą. Taki deser będzie idealny na przeziębienie. Pomarańcze, imbir, miód, cytryna… wspaniałe źródło witamin w pysznej formie. Nic tylko jeść 🙂 Warto przygotować sobie taki domowy kisiel pomarańczowy. Zdrowo i pysznie. Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na 2 porcje)
- 1/2 szklanki wody
- 225 ml naturalnie mętnego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki syropu z „Cytrynek z imbirem” Eterno
- 2 łyżeczki miodu (u mnie lipowy)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- do podania – listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Z 225 ml soku odlewamy 1/2 szklanki, resztę wlewamy do garnuszka z grubszym dnem. Do soku w garnku dolewamy 1/2 szklanki wody, całość zagotowujemy.
Do odlanego soku (1/2 szklanki) dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy 2 łyżeczki syropu z
„Cytrynek z imbirem” oraz miód (ilość miodu można zwiększyć, jeśli lubicie słodsze desery), znów dokładnie mieszamy. Naszą mieszankę przelewamy do gotującej się wody z sokiem. Całość mieszając gotujemy do zgęstnienia (powinno nam to zająć dosłownie chwilę).
Podajemy w pucharkach z listkami świeżej mięty. Kisiel można zjeść na ciepło (polecam na przeziębienie) lub na zimno.
Smacznego
Cudowny kisiel.
Polecam spróbować 🙂
Genialnie wygląda 😉
Dziękuję 😀
Zjadłabym, choć w pełni zdrowa jestem…
Na deser od tak też się doskonale nadaje 🙂