Śniadaniowa patelnia – Jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach Są takie dni, gdy zamiast tradycyjnej owsianki, placuszków czy kanapek przygotowuję wariacje omleta i szakszuki. Śniadaniowa patelnia, to nic innego jak jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach. Proste połączenie, które po prostu uwielbiam. Kilka składników, a jaki pyszny rezultat. Czasem zamiast pieczarek dodaję szpinak, innym razem dorzucam pokrojoną drobno paprykę. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i… gust 😉 Miłego dnia moi drodzy.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 4 pieczarki
- 1/4 cebuli
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- olej do podsmażenia składników – u mnie Woj-len
- niewielka ilość masła (opcjonalnie)
- opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy masło (można pominąć, ale wzbogaca smak) i wrzucamy obrane i pokrojone na półplasterki pieczarki. Smażymy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, smażymy. Gdy „sos” prawie całkiem wyparuje odsuwamy lekko składniki i w te miejsca wbijamy jajka.
Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do ścięcia białek.
Całość dodatkowo oprószamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. Można dodać kilka listków świeżej bazylii.
Smacznego