Śniadaniowa patelnia – Jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach

Śniadaniowa patelnia – Jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach Są takie dni, gdy zamiast tradycyjnej owsianki, placuszków czy kanapek przygotowuję wariacje omleta i szakszuki. Śniadaniowa patelnia, to nic innego jak jajka sadzone na pieczarkach i pomidorach. Proste połączenie, które po prostu uwielbiam. Kilka składników, a jaki pyszny rezultat. Czasem zamiast pieczarek dodaję szpinak, innym razem dorzucam pokrojoną drobno paprykę. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia i… gust 😉 Miłego dnia moi drodzy.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 4 pieczarki
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej do podsmażenia składników – u mnie Woj-len
  • niewielka ilość masła (opcjonalnie)
  • opcjonalnie listki świeżej bazylii do podania

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy masło (można pominąć, ale wzbogaca smak) i wrzucamy obrane i pokrojone na półplasterki pieczarki. Smażymy.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, smażymy. Gdy „sos” prawie całkiem wyparuje odsuwamy lekko składniki i w te miejsca wbijamy jajka.

Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do ścięcia białek.

Całość dodatkowo oprószamy świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. Można dodać kilka listków świeżej bazylii.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz