Sałatka z kiszonym kalafiorem. Dziś zapraszam Was na pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu sałatkę, którą możecie podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną propozycję. Ja dziś przygotowałam ją do obiadu, ale na Wszystkich Świętych planuję ją przygotować ponownie i postawić jako jedną z wielu sałatek. Przyjeżdża rodzina, więc jedzenia będzie sporo. A taka sałatka jest naprawdę wyjątkowa za sprawą kiszonego kalafiora. Pyszny, zdrowy, chrupiący. I ta pikantna zalewa… Polecam!
Gdzie można kupić taki kiszony kalafior?
Koniecznie zajrzyjcie do Kiszonki Gustalik Zdrowie i smak 😀 Naturalne składniki, niebanalne połączenia, bez konserwantów, niepasteryzowane, ręczna produkcja. Po prostu zdrowie, smak i pasja zamknięta w słoiczku. Dla mnie coś cudownego!
Składniki:
- 1/4 czerwonej papryki
- około 1 cm pora (biała część)
- 1 mały zielony ogórek (gruntowy)
- około 0,5 słoika kiszonego kalafiora Gustalik Kiszonki
- 1 pełna łyżka majonezu
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- mała szczypta granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Kalafiora wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka oraz drobno pokrojony por.
Do całości dodajemy majonez, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem. Mieszamy składniki i podajemy.
Zaciekawił mnie ten przepis, trzeba koniecznie wypróbować!