Słodkie rogaliki z jabłkami

Słodkie rogaliki z jabłkami – prosty przepis na deser

Dziś mam dla Was przepis na pyszne słodkie rogaliki z jabłkami. Kilka podstawowych składników i bardzo proste wykonanie. Delikatnie słodkie, kruche rogaliki z prostym i pysznym jabłkowym nadzieniem. Czasem nie trzeba niczego więcej 😉 Moja rodzina uwielbia te małe słodkie rogaliki. Polecam je i Wam 🙂

Do czego podać rogaliki z jabłkami?

Rogaliki z jabłkami to świetny pomysł na szybki deser do kawy, herbaty lub ulubionego świeżo wyciskanego soku czy pysznej lemoniady. Ten deser pasuje praktycznie do wszystkiego. Ja ostatnio zrobiłam je z podwójnej porcji specjalnie na przyjazd rodziny. Więc były i rogaliki z kawą i pyszną lemoniadą malinową 😉 Świetnie sprawdziły się tu moje nowe szklanki termiczne Zwilling Sorrento z podwójnymi ściankami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie szklanki. Strasznie mi się podoba jak wyglądają podawane w nich napoje. Moja rodzina zresztą też była zachwycona. Marka Zwilling ma w swojej ofercie dużo tego typu szklanek. Zresztą w ofercie niemieckiej marki Zwilling znajdziecie o wiele więcej ciekawych produktów. Zapewne wiele osób kojarzy noże zwilling, garnki, zwilling sztućce czy świetnej jakości patelnie. Tu można znaleźć coś na lata. Wracając jednak do przepisu na rogaliki… Jak zawsze zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Dlatego szczerze Wam je polecam.

Jak przygotować słodkie rogaliki z jabłkami?

Przepis na słodkie rogaliki z jabłkami jest naprawdę prosty. Przy przygotowaniach śmiało mogą pomagać Wam wasze dzieci. Wystarczy kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni i oczywiście jabłka. Chwila zagniatania, odrobina cierpliwości, gdy ciasto chłodzi się w lodówce i… Już można formować pyszne domowe rogaliki. Taki deser na pewno zawsze się uda 🙂 Spróbujcie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowy z prawdziwą wanilią 
  • 2-3 małe jabłka (ja dodałam więcej, bo robiłam rogaliki z podwójnej porcji)
  • cynamon do jabłek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i posiekane masło. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. 

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Mieszamy.

Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy je na macie oprószonej mąką.

Najlepiej podzielić ciasto na 2 części i każdą cienko rozwałkować, a następnie każdą podzielić na 8 trójkątów. Ja tym razem rozwałkowałam całe ciasto i podzieliłam je na 16 trójkątów. Przed nałożeniem farszu każdy trójkącik lekko rozgniatałam. Który sposób wybierzecie pozostawiam Wam 🙂

Na każdy trójkąt nakładamy nasze stare jabłka (jeśli w miseczce zebrał się sok należy go odlać). Zwijamy trójkąt nadając mu kształt rogalika.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Rogaliki pieczemy około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Rogaliki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz