Babeczki na białkach

Babeczki na białkach – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i proste w przygotowaniu babeczki na białkach. Moje dzieci je bardzo lubią ? Ja do ich przygotowania użyłam płynnego białka w butelce, ale to też świetny sposób na wykorzystanie białek, które zostały z innych przepisów. Babeczki wychodzą dosyć słodkie, dlatego ja podaję je same lub oprószam je małą ilością cukru pudru. Jeśli lubicie, to takie babeczki na białkach możecie śmiało „nadziać” np. ulubionym dżemem czy owocami.  Spróbujcie ?

 
Składniki:
 
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 białek średnich jaj lub 150 g płynnego białka
  • 100 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru (można dać ciut mniej, babeczki wychodzą słodkie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenie babeczek
 
Przygotowanie:
 
Białka ubijamy z cukrem. 
Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mleko z olejem, wciąż miksując.
 
Odkładamy mikser. 
 
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy tylko do połączenia składników.
 
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. U mnie różne, bo dzieci wybierały ?
 
Do każdej papilotki nakładamy masę.
 
 
Babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy około 25 minut. Czas pieczone może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze sprawdzamy babeczki patyczkiem.
 
Babeczki studzimy i dowolnie dekorujemy lub podajemy bez dodatków.
 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz