Sernik z bakaliami i czekoladową polewą

Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą (1)Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszny i sernik z bakaliami i czekoladową polewą. Upiekłam go jakiś czas temu specjalnie dla mojego męża. On wprost przepada za sernikami, zresztą jak i reszta mojej rodziny. Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu jego ulubione ciasto. Był bardzo (!) zadowolony i … zajadał się nim z wielkim apetytem 🙂 Polecam Wam, ten prosty, ale niezwykle pyszny sernik. Spróbujcie.

Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą (2)Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą

 

Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na tortownice o wym 24 cm)
  2. 1/2 kg dobrego sera do serników*
  3. 125 g miękkiego masła
  4. 4 jajka (najlepiej wiejskie)
  5. mała szczypta soli
  6. 1 szklanka cukru
  7. około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania)
  8. 1 łyżeczka mąki pszennej
  9. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  10. polewa i dekoracja mleczna Helio
  11. płatki migdałowe Helio
  12. * gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję
Przygotowanie
  1. Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły.
  2. Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka.
  3. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli.
  4. Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując.
  5. Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki.
  6. Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników.
  7. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut.
  8. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  9. Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami.
  10. Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję.
  11. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

 

Dodaj komentarz