Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszny i sernik z bakaliami i czekoladową polewą. Upiekłam go jakiś czas temu specjalnie dla mojego męża. On wprost przepada za sernikami, zresztą jak i reszta mojej rodziny. Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu jego ulubione ciasto. Był bardzo (!) zadowolony i … zajadał się nim z wielkim apetytem 🙂 Polecam Wam, ten prosty, ale niezwykle pyszny sernik. Spróbujcie.
Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą
Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą
2016-05-17 12:11:32
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na tortownice o wym 24 cm)
- 1/2 kg dobrego sera do serników*
- 125 g miękkiego masła
- 4 jajka (najlepiej wiejskie)
- mała szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- około 75 g rodzynek królowej Helio (pół opakowania)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- polewa i dekoracja mleczna Helio
- płatki migdałowe Helio
- * gęsty (nie wodnisty) ser wiaderkowy typowo do serników lub twarożek kanapkowo-sernikowy, który ma również odpowiednią konsystencję
Przygotowanie
- Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki. Obsypujemy je zwykłą mąką, mieszamy aby dokładnie się obtoczyły.
- Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka.
- Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli.
- Do żółtek dodajemy miękkie masło i cukier. Całość miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy powoli nasz ser, ciągle miksując.
- Nie przestajemy miksować. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, następnie obtoczone w mące rodzynki.
- Na koniec (zmniejszając obroty miksera na minimalne) dodajemy ubitą pianę z białek. Miksujemy delikatnie tylko do połączenie składników.
- Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Sernik pieczemy około 45 minut.
- Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami.
- Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/