Schab w sosie z czerwoną papryką

schab w sosie z papryką na patelni tytanowej Woll

Schab w sosie z czerwoną papryką – idealny na obiad

Szukacie pomysłu na obiad? Dziś polecam Wam klasykę w nico wzbogaconej wersji. Schab w sosie z czerwoną papryką. Moja rodzina uwielbia to danie. Tak przygotowany schab idealnie smakuje z ziemniakami i zestawem ulubionych surówek. U nas najczęściej pojawia się klasyczna surówka z białej kapusty i sałata na słodko dla dzieci. Przygotowanie takiego obiadu jest bardzo proste. Wystarczy wszystko odpowiednio pokroić, chwilę podsmażyć i dusić do miękkości. Oczywiście przyda się tu dobrej jakości patelnia z pokrywką. Ja przygotowałam schab w sosie z papryką na patelni tytanowej Woll.

Schab w sosie z papryką obiad

Schab w sosie z patelni tytanowej Woll

Jeśli chodzi o patelnie to mam ich kilka 😉 Jednak są takie bez których nie wyobrażam sobie już mojej kuchni i które służą mi od lat. Na moich blogowych zdjęciach nie raz pojawiały się patelnie tytanowe. Od lat doskonale służy mi np. Patelnia WOLL Diamond głęboka 28 cm Uwielbiam ją. Jest idealna do przygotowywania gołąbków i innych dań. Mam też inną, płytką patelnię, którą upodobał sobie w szczególności mój mąż 😉 Jednak ostatnio zdecydowałam, że przydałaby mi się jeszcze jedna, głęboka patelnia tytanowa. I tak w mojej kuchni pojawiła się Patelnia WOLL Diamond głęboka 24 cm To właśnie na niej przygotowałam schab w sosie z czerwoną papryką.

Taka patelnia tytanowa jest idealna do codziennych obiadów i nie tylko. Świetnie się też sprawdza np. do przygotowania pieczonych naleśników. Tak, tą patelnię bez obaw można wkładać do piekarnika. Na czas pieczenia wystarczy odpiąć rączkę. Sysem click-by-click to też świetne rozwiązanie, jeśli tak jak ja macie małą kuchnię. Dzięki odpięciu rączki łatwiej zmieścić patelnię w szafce czy lodówce. Polecam, bo patelnie tytanowe Woll to wybór na lata. Są bardzo odporne na ścieranie. Docenią je też osoby dbające o dietę. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.

Jak przygotować schab w sosie z czerwoną papryką?

Wracając do przepisu na obiad… Przygotowanie schabu w sosie jest naprawdę proste. Spójrzcie sami.

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szczypty granulowanego czosnku lub do smaku
  • 2-3 łyżki suszonej cebuli lub 1 duża świeża cebula
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ⅓ łyżeczki majeranku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy (u mnie szczypta mielonego)
  • woda do duszenia mięsa
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia mięsa
  • mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie:

Przygotowujemy głęboką patelnię z pokrywką.

Plasterki schabu można lekko rozbić tłuczkiem. Mięso oprószamy z dwóch stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Warto odstawić mięso na kilka minut do lodówki.

Schab obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy wszystko wodą, tak by woda przykryła mięso. Następnie dodajemy suszoną cebulę (świeżą należy wcześniej podsmażyć), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, paprykę i  granulowany czosnek.

Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, co jakiś czas dolewając niewielką ilość wody. Pod koniec duszenia wszystko próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Mięso i papryka powinny być miękkie.

Na koniec zagęszczamy nasz sos. Do szklanki przekładamy łyżeczkę mąki, mieszamy ją z niewielką ilością wody. Następnie dodajemy 1 łyżkę gorącego sosu, mieszamy, znów łyżka sosu i mieszamy. Dopiero teraz zawartość szklanki dolewamy do składników na patelni, wszystko lekko mieszamy.  Jeszcze chwilę zostawiamy na palniku. Próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub mocniej zagęszczamy.

Smacznego

*Wpis powstał we współpracy ze sklepem https://www.patelnie-tytanowe.pl/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz