Dziś zapraszam Was na pyszny ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami. To idealne danie na zimowe dni. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo:) Przygotujecie je naprawdę szybko. Podana przeze mnie porcja starczy na 2 osoby. Polecam spróbować. Do przygotowania dania wykorzystałam wspaniały produkt firmy Graal Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek. Produkt ten jest doskonały dla zabieganych. Możecie go przygotować dosłownie w 5 minut tak jak poleca producent (wspaniałe i zdrowe danie express) lub tak jak ja wzbogacić w ulubione dodatki i stworzyć niepowtarzanym obiad dla rodziny.
Składniki: (porcja dla 2 osób)
- 100 g ryżu parboiled z dzikim (1 woreczek)
- 2 puszki Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek Graal (2 x 160 g)
- 1/4 żółtej papryki
- 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 czubate łyżki słodkiej kukurydzy
- 2 łyżki posiekane zielonej pietruszki
- 1 garść mieszanki jarmużu i szpinaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo).
Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły, ale nie zostawiamy go na ogniu zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów całość mieszamy. Kolejno dodajemy kukurydzę, mieszamy. Na koniec dodajemy zielone dodatki – zieloną pietruszkę i garść mieszanki jarmużu i szpinaku. Lekko mieszamy i podajemy póki danie jest ciepłe (choć na zimno smakuje równie dobrze).
Smacznego
Pyszne danie. 🙂 Chętnie bym zjadła. 🙂
Polecam 🙂
Kocham takie przepisy. Są idealne na obiad dla całej rodziny.
Zgadzam się 🙂
Jak to pysznie wygląda!
Dziękuję 🙂 i polecam spróbować
Smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję i polecam 🙂