Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami

Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami (1)Dziś zapraszam Was na pyszny ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami. To idealne danie na zimowe dni. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo:) Przygotujecie je naprawdę szybko. Podana przeze mnie porcja starczy na 2 osoby. Polecam spróbować. Do przygotowania dania wykorzystałam wspaniały produkt firmy Graal Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek. Produkt ten jest doskonały dla zabieganych. Możecie go przygotować dosłownie w 5 minut tak jak poleca producent (wspaniałe i zdrowe danie express) lub tak jak ja wzbogacić w ulubione dodatki i stworzyć niepowtarzanym obiad dla rodziny.

Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami (3)

Składniki: (porcja dla 2 osób)

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie możemy go rozgotować). Żółtą paprykę kroimy w kostkę, zieloną pietruszkę siekamy (dość grubo).

Na patelnię przekładamy zawartość dwóch puszek Saltino Tuńczyk z czosnkiem niedźwiedzim chili i oliwą z oliwek, dodajemy do naszego tuńczyka pokrojoną żółtą paprykę, delikatnie mieszamy składniki. Włączamy mały gaz, dodajemy 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i delikatnie mieszając całość podgrzewamy wszystko (nasz tuńczyk z dodatkami ma być ciepły, ale nie zostawiamy go na ogniu zbyt długo). Zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy gorący ryż, znów całość mieszamy. Kolejno dodajemy kukurydzę, mieszamy. Na koniec dodajemy zielone dodatki – zieloną pietruszkę i garść mieszanki jarmużu i szpinaku. Lekko mieszamy i podajemy póki danie jest ciepłe (choć na zimno smakuje równie dobrze).

Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami (4)Ryż z pikantnym tuńczykiem, słoneczną kukurydzą i zielonymi dodatkami (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi