Dziś chciałabym polecić Wam produkty od Bajecznie proste ESKA, które są doskonałe do przygotowywania bajecznie prostych i pysznych dań. Od jakiegoś czasu mam przyjemność testowania kasz, ryżu i płatków tej firmy. Używam je do wszystkiego. Są idealne, gdy szukam czegoś naprawdę prostego i szybkiego. A jak wiadomo – w dzisiejszym zabieganym świecie – takie szybkie i pyszne rozwiązania są na wagę złota. Zgodzicie się? 🙂
W szczególności do gustu przypadła mi cała seria płatków bez gotowania – owsianych, jaglanych i ryżowych. To idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie. Jakiś czas temu polecałam Wam np. omlet z udziałem płatków owsianych z Bananem i Żurawiną (klik). Nie brakło też innych propozycji, którymi dzieliłam się z Wami na Instastory. Polecam Wam zaglądać na mój Instagram (klik).
Dziś polecam Wam ekspresową owsiankę:
- porcja płatków owsianych bez gotowania Eska
- gorące mleko (można zamienić na wodą lub wykorzystać w proporcjach pół na pół)
- miód do smaku
- owoce do podania np. maliny
Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dosładzamy miodem, mieszamy. Podajemy z porcją ulubionych owoców. Gotowe. Bajecznie proste!
Ale to nie wszystko… Oferta firmy Eska jest naprawdę bogata. Tak jak wspominałam wcześniej, ja uzupełniłam swoje zapasy o ryż (zwykły i specjalny do gotowania gołąbków), kaszę gryczaną oraz kaszę manną. Wszystko pyszne i idealne do szybkich dań. Dziś polecam Wam przepis na smażony ryż z kurczakiem. Jego przygotowanie jest oczywiście bajecznie proste 😉 Zresztą spójrzcie sami:
Składniki:
- 400-450 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- porcja mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ugotowanego ryżu Eska
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta mielonego cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, zdejmujemy składniki z patelni i odkładamy na talerzyk.
Dolewamy oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę lub paseczki piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażymy. Kiedy mięso się zrumieni dodajemy mrożone warzywa (wcześniej warto je rozmrozić) i pokrojoną paprykę. Smażymy z 5-6 minut. Następnie dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, paprykę i cynamon. Mieszamy wszystko i wsypujemy ugotowany ryż oraz odłożoną wcześniej na bok cebulę z czosnkiem. Całość smażymy jeszcze około 4-5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
Podsmażone składniki przesuwamy na bok, pozostawiając około pół wolnej przestrzeni na patelni. W puste miejsce wlewamy rozbełtane jajko, czekamy aż podsmaży się z jednej strony i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Teraz mieszamy wszystkie składniki razem.
Tak przygotowany ryż warto podawać z posiekaną zieleniną.
Smacznego