Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą

Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem (queso to po hiszpańsku ser) i innymi dodatkami. Oczywiście moja wersja odbiega od oryginału. Przygotowałam prostą, domową wersję quesadilli z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą. Do tego oczywiście ser i mały zielony akcent w postaci sałaty rzymskiej. Wyszło pysznie. Jeśli lubicie takie proste potrawy, to polecam Wam wypróbować mój przepis. Prosto, smacznie i można najeść się do syta. Mój mąż bardzo lubi moją wersję quesadilli.

Składniki:

  • 2 placki pszennej tortilli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa – u mnie ze Skworcu
  • olej do podsmażenia kurczaka
  • 4 średnie pieczarki
  • pół małej cebuli
  • kilka liści mini sałaty rzymskiej
  • 1 pełna łyżka kukurydzy
  • 150 g mozzarelli wiórki
  • około 0,5 łyżki masła

*do przygotowania potrzebujemy dużej patelni z pokrywką (ciut większej niż placek tortilli)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażymy całość na małym ogniu. Ściągamy z patelni.

Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki. Przekładamy do miski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy by przyprawa pokryła mięso i smażymy na oleju. Ściągamy z patelni.

Czyścimy patelnię. Rozpuszczamy masło i układamy 1 placek tortilli. Placek posypujemy serem, wykładamy nasze pieczarki, cebulę i kurczaka. Znów warstwa sera. Układamy porwane w rękach listki sałaty rzymskiej, posypujemy resztą serka, kukurydzą i układamy 2 placek tortilli. Lekko dociskamy.

Podsmażamy całość na małym ogniu, aż tortilla ze spodu się zarumieni (około 2 minuty, najlepiej podsmażać pod przykryciem). Następnie obracamy całość na drugą stronę. Ja układam duży talerz na wierzch i obracam patelnię. Następnie zsuwam całość z talerza, tak by nieobsmażona tortilla była na dole. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę, aż drugi placek się zarumieni i całość ładnie sklei stopiony ser.

Ściągamy quesadille z patelni i kroimy ostrym nożem na kawałki. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy).

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz