Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem (
Składniki:
- 2 placki pszennej tortilli
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawa do gyrosa – u mnie ze Skworcu
- olej do podsmażenia kurczaka
- 4 średnie pieczarki
- pół małej cebuli
- kilka liści mini sałaty rzymskiej
- 1 pełna łyżka kukurydzy
- 150 g mozzarelli wiórki
- około 0,5 łyżki masła
*do przygotowania potrzebujemy dużej patelni z pokrywką (ciut większej niż placek tortilli)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażymy całość na małym ogniu. Ściągamy z patelni.
Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki. Przekładamy do miski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy by przyprawa pokryła mięso i smażymy na oleju. Ściągamy z patelni.
Czyścimy patelnię. Rozpuszczamy masło i układamy 1 placek tortilli. Placek posypujemy serem, wykładamy nasze pieczarki, cebulę i kurczaka. Znów warstwa sera. Układamy porwane w rękach listki sałaty rzymskiej, posypujemy resztą serka, kukurydzą i układamy 2 placek tortilli. Lekko dociskamy.
Podsmażamy całość na małym ogniu, aż tortilla ze spodu się zarumieni (około 2 minuty, najlepiej podsmażać pod przykryciem). Następnie obracamy całość na drugą stronę. Ja układam duży talerz na wierzch i obracam patelnię. Następnie zsuwam całość z talerza, tak by nieobsmażona tortilla była na dole. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę, aż drugi placek się zarumieni i całość ładnie sklei stopiony ser.
Ściągamy quesadille z patelni i kroimy ostrym nożem na kawałki. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy).
Smacznego